Image
Top
Navigation

Natuur & Milieu

Natuur & Milieu ondersteunt de wetenschappelijke methode achter de Eco Rating®. Waarom?
door: Tjerk Wagenaar, directeur Natuur & Milieu

Natuur & Milieu zet zich met hart en ziel in voor een duurzame, gezonde wereld.

natuur-en-milieu-logoSamen met mensen, bedrijven en overheden willen wij het verschil maken met schone energie, slimme mobiliteit en gezond voedsel. We gebruiken met zijn allen meer van de aarde dan er beschikbaar is. Daardoor raakt de aarde overbelast. Als we zo doorgaan, hebben we rond 2040 twee aardbollen nodig. Natuur & Milieu werkt dan ook graag samen met bedrijven aan slimme, duurzame oplossingen die direct toepasbaar zijn voor de consument.

Zo organiseert Natuur & Milieu collectieve inkoopacties van zonnepanelen, waardoor duizenden mensen nu duurzame stroom opwekken met hun eigen dak. Ook hebben we gratis 2 miljoen lekkere vleesvervangers uitgedeeld, om te laten zien hoe makkelijk het is om flexitariër te zijn. Verder zijn we bijvoorbeeld bezig de A15 om te toveren in een elektrische snelweg, waar elektrische auto’s rijden op stroom die duurzaam langs de snelweg is opgewekt.

Vaak hebben we het niet eens in de gaten, maar ook de kleine dingen in ons dagelijks leven kunnen een grote impact hebben op het milieu. Hierbij is het voor de consument belangrijk om goed inzicht te hebben in de daadwerkelijke duurzaamheid van zijn keuze.

Daarom is Natuur & Milieu erg enthousiast over het inzicht dat wordt geboden door de LCA-methode  van PACOMBI GROUP om milieu-impact te berekenen.  De afgelopen jaren hebben wij op de achtergrond meegekeken en meegedacht in de ontwikkeling van deze Life Cycle Assessment-methode (LCA-methode) en bij de ontwikkeling van de Eco Rating®. Door de milieu-impact van producten inzichtelijk te maken op maar liefst 19 verschillende punten, kunnen we producten nu grondig en gedetailleerd vergelijken en duidelijkheid scheppen over de precieze milieu-impact van disposables en verpakkingen.

De milieu-impact van de producten wordt snel inzichtelijk dankzij de Eco Rating® in de vorm van vijf sterren. Deze Eco Rating® geeft duidelijk aan welke mate van milieubelasting is vastgesteld, op basis van de LCA-methode en de uitgevoerde materiaalanalyses.

Door deze informatie eenvoudig toegankelijk te maken voor consumenten en grootverbruikers, kunnen zij gemakkelijk een gefundeerde en juiste keuze maken. Natuur & Milieu is groot voorstander van de circulaire economie. Hierbinnen past niet alleen een correcte afvalverwerking en recycling, maar is het vooral van groot belang dat gebruikers bewust kunnen kiezen voor het duurzame alternatief.

Daarom ondersteunt Natuur & Milieu de wetenschappelijke methode achter de Eco Rating®.